burde alle investere

Burde alle mennesker investere?

Du har med garanti hørt om investering før, det er dog langt fra sikkert, at du i virkeligheden ved, hvad det indebærer. Skulle dette være tilfældet, er det da bestemt heller ingen skam, du er da tværtimod kommet til det helt rette sted. Du har måske hørt, at det er en god idé at investere sine penge, hvilket får dig til at spørge dig selv: “Hvordan skal jeg investere mine penge?” eller “Hvad skal jeg investere i?”. Disse er i høj grad spørgsmål, som bygger utroligt meget på lige præcis dine personlige præferencer. Det betyder altså med andre ord, at man ikke kan komme med ét entydigt svar. Dog er der visse råd, som du med fordel kan tage til dig og have med i dine overvejelser, når du skal investere. Læs derfor med i denne guide og lær at investere.

 

Investering bygger på personlige præferencer

Som det allerede står skrevet, som er investerings-spørgsmålet altså i høj grad et spørgsmål, som handler om lige netop dine præferencer. Mere specifikt, så handler det meget om dine præferencer, når det handler om risiko. Det helt store spørgsmål, når man snakker om investeringer er nemlig, hvor villig du er til at løbe en risiko for et givet afkast. I fagsproget kaldes målet for dette “risikoaversion”, og handler altså om, hvor meget du gerne vil undgå risiko. Er du eksempelvis meget risikoavers, betyder det, at du ikke ønsker særlig høj risiko. Er du omvendt ikke særligt risikoavers, ønsker du at løbe en højere risiko.

Dog er det vigtigt at nævne, at der i langt de fleste tilfælde er et trade-off mellem risiko og afkast. Det vil altså sige, at du formentligt bør løbe en større risiko, hvis du ønsker et større afkast. 

 

Din optimale investering

Nu er det store spørgsmål så: “Hvad skal man investere i?” Hertil har du måske hørt folk sige:“Invester i aktier”. Dette kan da ganske vist også være en god idé. Dog er dette bare et utroligt bredt svar, og dog er der mange andre aktivklasser, som kan være værd at investere i. 

Som det ovenfor står skrevet, så bygger investeringsbeslutningen meget på din risikovillighed. Lad os først tage udgangspunkt i spørgsmålet om, hvilke aktivklasser du bør investere i, samt hvilken andel du bør investere i hver klasse. Her er det værd at bemærke, at aktier generelt set er mere risikable end eksempelvis korte statsobligationer, som anses for værende et risikabelt aktiv. Det vil altså sige; Hvis du er bange for risiko, bør du formentligt placere en større andel i risikofrie aktiver. Dog bør du da også forvente et mindre afkast. 

Det samme princip gør sig gældende, når du har fastsat andelene for hver aktivklasse, og når du skal til at sammensætte porteføljer herunder. 

Et helt overordnet råd er, at det er alfa og omega, at du sørger for at sprede din risiko. Du har måske før hørt om begrebet risikospredning, og dette er bestemt ikke uden grund. Når du skal risikosprede, er det meget vigtigt, at du ikke investerer i for mange aktiver, som er forbundne med hinanden. Forestil dig eksempelvis to aktier, som er stærkt forbundne: Når det går skidt for den ene, vil det da også gå skidt for den anden. Derfor bør du altså sprede denne risiko.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen