Nyt ÅOP-loft skal beskytte forbrugerne

Har du hørt om det nye såkaldte ÅOP-loft? Hvis ikke, så er du langt fra den eneste. Og hører du til dem, der fra tid til anden benytter dig af muligheden for at tage et forbrugslån, er der god grund til at læse med her. For den 4. juni 2020 vedtog regeringen og en række af Folketingets partier en ny lov. Denne lov har til formål en gang for alle at gøre op med de dyre forbrugslån. Ofte også kalder kviklån. Og med god grund. For selv om danskerne på det seneste har optaget færre af disse hurtige lån end tidligere, så er det lån der kan have uoverskuelige konsekvenser for låntagere.

Maksimumgrænse på ÅOP-loftet

Men hvad er det nye ÅOP-loft så for en størrelse? Og hvad går den nye lovpakke ud på? Først og fremmest indeholder den en række markante ændringer i forbindelse med optagelse af forbrugs- og kviklån. Et af de absolut væsentligste elementer er indførelsen af en maksimumgrænse for ÅOP på 35% for alle typer af forbrugslån. Det kan lyde af meget, men set i bakspejlet, hvor der tidligere blev udbudt lån med en årlig omkostning i procent på helt op til 900 (!)%, er det et særdeles kærkomment tiltag, som vil kunne redde mange fra økonomisk deroute. Hos en række online låneudbydere er de Årlige Omkostninger i Procent imidlertid lavere. Det gælder blandt andet for KreditNU, for den ligger lige under 25%.

Markedsføringsforbud skal nedsætte fristelser

Samtidig med fastsættelsen af en grænse for ÅOP, er der også indført markedsføringsforbud for alle virksomheder der tilbyder lån med en ÅOP over 25%. Det er derfor slut at se reklamer for dyre kviklån på siderne af bussen og i reklameblokken på tv. Det er dog stadig tilladt at reklamere på sin egen hjemmeside, men med dette tiltag bliver det sværere at blive fristet af en hurtig reklame i farten. Ikke mindst sammenlignet med tidligere, hvor undersøgelser har vist, at op mod 20% af de mennesker der har optaget hurtige lån, har gjort det efter at have set reklamer for en eller flere låneudbydere.

80% kunne have undgået økonomiske kvaler

Mange af dem der har søgt og fået kviklån er ofte end med en både stor og ganske uoverskuelig gæld. Blandt andet fordi de ikke har været opmærksomme på hvilke renter og gebyrer der reelt var i forbindelse med lånet. Og dette kan være en betragtelig post i at skulle tilbagebetale et lån – uanset størrelsen på lånet. Således adspurgt svarede over 80% af de gældsramte danskere, at deres økonomiske situation havde set anderledes ud, hvis disse lovmæssige tiltag var kommet tidligere. Er du havnet i en gældsfælde – eller ønsker du at undgå det? Så kan der være god hjælp at hente i Mediet Chart.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Rul til toppen